52 uforglemmelige dager med kano på den Canadiske tundraen. Opplevelsenehar vært mange og fine med enorme avstander, spennende elvepadling, store vann og nære møter enormt dyreliv. Caribo, moskus, bjørn, ulv, hare, fugl, storfisk og mengder av insekter har vært vårt reisefølge de siste ukene. Vi var til en hver tid aldri nærmere sivilisasjonen enn 200 km, eller 2 ukers reise til fots eller kano og i løpet av turen hadde vi ikke kontakt med utenomverdenen. Det er ikke til å legge skjul på at overgangen og gjensynet med omverden har vært en overgang, både på godt og vondt.

Turen i seg selv har gått smertefritt og etter planen. Vi fulgte Back River fra starten ved Jim Magrum lake ned til Chantery Inlet i Nordvestpasssasjen. God tidsmargin ga oss rikelig med tid til å ta til oss inntrykkene undervegs på turen og til å fotografere og filme.

Back River 2000

Back river


Det opprinnelige navnet på elva kommer fra Chipewyan indianerne, eller Dene som de kaller seg selv, og er Thlew-ee-choh-dezeth. Oversatt til engelsk, «Great fish river» (Store fiske elv). Etter at Georg Back i 1834 reiste ned elva som den første hvite, ble den kjent som «Backs great fish river« og senere bare Back River. Opprinnelig var områdene rundt elva bosatt av Caribou og Netsilik Inuiter som levde av rein og fisk på tundraen om sommeren og drev seljakt på kysten om vinteren.

Elva har sitt utspring på tundraen nordøst for Store Slavesjø. Den padlebare delen starter ca 300 km fra Store Slavesjø, og renner derfra 1070 km Nordøstover til den munner ut i Nordvestpasasjen 300 km fra Roald Amundsens overvintringshavn, Gjoa Haven.

Fra start til slutt faller elva kun 430 meter, men store deler er flate vann og rolige elvestrekninger. Strykene var konsentrert i terskler nedover elva og ga mye spennende og krevende elvepadling, fire bæringer og noen tauinger. Området er treløst og flatt og hjemmsøkes stadig av sterke nordavinder. Sterk vind og bølger på de store sjøene var noe vi fryktet, men kryssingene gikk greit.

Den lengste kryssinga på Garry lake var en spesiell opplevelse. Vi startet i knallsol, vindstille og stikkende varme over et digert blikkstille vann hvor landstripa på motsatt side er på størrelse med en blyantstrek. Gradvis utvikler det seg mot tordenvær. Vi ser hvordan himmelen tetter seg til med svære haugskyer. De siste kilometrene lyner og tordner det på tre ulike steder rundt oss. Vi puster lettet ut når vi rekker land og kan slå leir. Det uværet kvelden byr på gir oss en påminning om å være forsiktig. Heldigvis varer de sterkeste bygene bare få minutter, men når det står på, og vi er i sentrum for naturkreftene, føles det som om lavvuen er satt opp i en vaskemaskin på sentrifugering.

Back River ligger svært øde til. Det er i dag ingen bosetning langs med elva, og de nærmeste tettsteder er Yellowknife ved Store Slavesjø og Gjoa Haven, som i dag er lite Inuitsamfunn.
Hele elvestrekningen ligger på tundraen, flate skogløse vidder med permafrost og tundravegetasjon omkranser elva. Det er et rikt dyreliv som omfatter Bjørn, ulv, rein, moskus, ryper, ender , gjess og mengder av fisk.

Ole

Espen

Terje

Deltakerne

Tommy

Dagliglivet

For å ha et enkelt og godt liv ute er det mange praktiske detaljer i dagliglivet som skal fungere. Det viste seg at vi hadde gjort gode prioriteringer med hensyn til valg av utstyr og forberedelser og dette ga oss få praktiske problemer.

Mat
Maten var det ikke noe å utsette på. Selv om det ikke var de store variasjonene levde vi godt. Havregryn til frokost, pannebrød med honning og litt kjøtt eller fisk til lunsj og middag bestående av pasta/ ris med røkt, salt, kokt eller stekt fisk / kjøtt. Innimellom vanket det noen søtsaker når vi trenger ekstra energi. Middagen er høydepunktet. Det er ingen streng rasjonering på den delen av maten som tundraen byr oss og vi kan fråtse i de lekreste ørretfileter og harelår.
Etter middag lener vi oss mette tilbake, drikker kaffe og kveiker ei pipe mens vi drømmer om de søteste kaker og desserter. Pipa er selvsagt laget dagen før av vier og etter lokal tradisjon. Tørket innerbark fra vier er tundraens tobakserstatning.

For å skaffe mat og i bjørneforsvar hadde vi med tre våpen, ei hagle, et kombigevær og en salongrifle. I tillegg hadde vi med fiskestenger og varierende sluker. Fisket var eventyrlig og hovedsaklig fikk vi ørret (lake trout). Om det ikke beit på en ørret på minimum 2 kg på første kastet, var fiskeplassen dårlig. Det var ikke uvanlig med ørret opp mot 8 kg og det tok sjelden lang tid å få napp. Vi ønsket ikke å plage fisken unødvendig med «catch and realase» fiske så det sier seg selv at vi ikke fikk mulighet til de lange fisketurene før maten var sikret.

Leirliv
Vi hadde med en lavvu som vi brukte til matlaging og spising, samt overnatting for halve laget. To av oss sov i et tradisjonelt fjelltelt, dette ga sikkerhet om noe skulle gå i stykker og bedre soveplass. Dette viste seg og være en god løsning. Når vi fyrte bål i lavvuen kom vi bort fra innsektplagen, regnet eller vinden ute og vi hadde et behagelig hjem. For å sikre lavvuen mot vind bardunerte vi den kraftig og hadde med ei ekstra teltstang av solid og seinvokst gran. Rundt kanten nede på lavvuen og i røykåpningen festet vi myggnett som holdt insektene ute om natta. Lavvuen ga også gode muligheter til røyking av kjøtt og fisk.

Vi baserte oss på bål for all matlaging og med kreativ vedsanking i de karrigste områdene, (det finnes ikke trær langs elva) greide vi hele tida å skaffe nok brensel til matlaging og kos. Med små effektive bål er det lite ved som trenges.

Mygg og knott er regnet som en av de største utfordringene på tundraen, men viste seg å være mindre plagsomt enn antatt. Lavvuen som insektfritt område ga oss pusterom under måltidene. I tilleg brukte vi overtrekksjakker med tette hetter i myggnett stoff. Jakkene fikk myggen bort fra ansiktet og gjorde at vi slapp å bruke varme, myggtette vindjakker. I tillegg var kraftig Canadisk myggolje godt å ha på de verste dagene.

Alt utstyr ble pakket i vanntette beholdere og pakksekker og solid sikret i tilfelle velt eller uvær.

De lette og sammenleggbare Allykanoene våre var praktiske å reise med og fungerte perfekt både på store innsjøer og i krevende stryk. Vi holdt alltid sammen for å kunne hjelpe hverandre om det skulle skje uhell, noe vi heldigvis var spart for. Kasteliner og førstehjelp/sikkerhetsutstyr var lett tilgjengelig, Men kun brukt da Ole ska seg i fingeren under pipelaging.

Påkledning var som i høyfjellet hjemme, ull under og ytterbekledning etter forholdene med mygg-, vind- eller regntøy.

 

Pakkliste

Mat for 52 dager, 4 personer:

30 kg mel

30 kg havregryn

16 kg ris

10 kg pasta

10 kg sukker

6 l matolje

4 kg smør

6 kg kaffe

150 teposer

7 kg salt

4 kg tørrmelk

2 kg peauttsmør

6 kg honning

5 kg ost

6 kg sjokolade

2 kg nøtter

5 kg tørka frukt

100 stk granolabars

2 kg div krydder

3 kg hvitløk

 Personlig utstyr


1 Undertøyskift i ull

1 Ullundertøy, langt

Tykk genser

2p ullsokker

Vind/ Vanntett jakke og bukse

Regnbukse

1 Fleecetrøye

2 Luer

1p Votter

Ullskjerf

Myggjakke

Hatt/ skyggelue

1p Sandaler

1p Fjellsko (Høye)

13 Lysbildefilmer

Kamera

2 Bøker

Dagbok

Kniv

Lommeverktøy

Varm sovepose

Liggeunderlag

Hodelykt

Fellesutstyr

1 Lavvu
1 fjelltelt
2 ekstra teltstenger/mast til segling
3 jervenduker til regntøy og seil
2 store gryter
1 Wokpanne
1 kaffekjel
3 fiskestenger
1 Salongrifle
1 Kombi (Hagle og kal 6.5/55 rifle)
1 Pomphagle
Rikelig med amunisjon
2 Allykanoer
8 årer
3 Kasteliner
Førstehjelpskrin for en hver anledning
Reparasjonsutstyr; for kanoer, sysaker, tang, streng, mm
Tau til surringer
Nødpeilesender
Satelittelefon
4 100 l Vanntette pakksekker
8 mindre vanntette pakksekker
4 Vanntette pakktønner
Div poser for oppevaring av mat
Myggolje og myggspiral
Kart, kompass og gps
Liten CD spiller m/ høreteøefoner
Primus og 8 l Bensin som backup
Stearinlys
Ekstra myggnett

Back Linker

Back river
Che-mun
www.gorp.com/gorp/location/canada/nunavut.html

Padling i Canada og bestilling av bøker
Canadian recreational canoe association

Nunavut
Nunavut handbook
www.nunatsiaq.com
www.nunavut.com

Flytransport
Air Tindi

Bøker
A padler´s guide to Canada´s Northwest Territories - M. McCreadie
Padlding in the Yukon - Ken Madsen
Canoeing north into the unknown - B. Hodgins & G. Hoyle


STØTTESPILLERE PÅ TUREN

 


-Kanoer

-bekledning

Aktiv fritid

- Årer

  Polimoon


- Pakktønner

  NKL- Støtte


  Triko - ullundertøy